Lastik Nasıl Değişir?

Lastik Nasıl Değişir?

Lastik Değişimi İçin Gerekli Olan Aletler

  • ▪️Bijon anahtarı
  • ▪️Kriko
  • ▪️Şişirilmiş Stepne (Yedek Lastik)
  • ▪️Kullanım Klavuzu
  • ▪️El feneri
  • ▪️Yağmurluk
  • ▪️Eldiven
  • ▪️Lastik Takozu

Yukarıdaki dört unsur mutlaka arabanızda bulunmalı. Bunların herhangi birinde eksiklik varsa mutlaka satın almalısınız. Örneğin aracınızda  Unutmayın arabanızda bulunan stepne yani yedek lastik önerilen basınç değerlerinde şişirilmiş olarak hazır bulunmalı.  Lastiklerinizi rutin olarak her kontrol ettiğinizde o sırada stepnenin hava basıncınıda mutlaka kontrol etmelisiniz.  Şunuda belirtelim. Lastik basınç değerleri mevsime göre farklılık gösterir. Stepneyi ideal basınç standartlarında sabitlemek için arabanızın kullanıcı kılavuzuna göz atabilirsiniz. Bu çok önemli. 

Lastik değişimi nasıl olur ?

1 – Arabanızı Park Edin. 

Sürüş sırasında lastiğinizin patladığını ya da delindiğini fark edebilirsiniz. Panik yok. Asla ani fren ya da hızlı dönüş yapmayın. Önce hızınızı yavaşça azaltın. Bu sırada görüş çevrenizde park etmeye müsait uygun ve düz bir alan arayın. Zira  zemin seviyesi çok önemli. Eğimli bir noktadaysanız aracınızın kayma riski ortaya çıkabilir.  Bunu istemezsiniz. Dolayısı ile mümkün olduğunca düz bir zemin lastik değişimi için son derece ideal olur. Bu sayede seyir halindeki diğer araçlar tarafındanda görülebilirsiniz. 

2 - El Frenini Mutlaka Çekin

Bu aracığınızı her park ettiğinizde asla unutmamanız gereken bir alışkanlık. Lastik değişimi için durduğunuz zamanda el freninizi mutlaka çekin.

3 - Reflektörlerinizi Yerleştirip Flaşörlerinizi Yakın

Yine aynı şekilde flaşörlerde seyir halindeki trafikte görülmenizi sağlamanın bir diğer yoludur. Park ettiğiniz alanda rahatça görülebilecek noktaya reflektörlerinizi yerleştirip flaşörlerinizi yakın.

4 - Jant Kapaklarını Çıkarın

Standart olarak arabanızın bijonları jant kapakları tarafından örtülü durumdadır. Bazı istisnalar olabilir. Ancak genelde yerleşim bu şekildedir. Dolayısı ile bijonlara ulaşmak için önce jant kapaklarını çıkarmak durumundasınız. 

5 - Bijonları Gevşetin

Bijon anahtarı vasıtası ile bijonlara saat yönünün tersine doğru baskı uygulayın ve gevşetin. Zorlanmamak ve daha dengeli bir güç uygulamak için ayağınızı bütün vücut ağırlığınızı kullanabilirsiniz. Bu daha profesyonel bir davranıştır. Böylece Bijonları tamamen çıkarmadan sadece bir tur çevirerek gevşetin ve bırakın. 

6 - Krikoyu Yerleştirin

Şimdi sırada Kriko yerleşimi var. Zira aracı kaldırıp bijonları yerinden çıkaracaksınız. Krikoyu doğru yerleştirdiğinizden emin olun.  Doğru yerleşim için önce krikonun altını temizleyin ve bulunduğu zeminin düz olup olmadığını kontrol edin. Her ihtimale karşı kullanım klavuzuna mutlaka göz atmanızda fayda var. Düz zemine kriko yerleşimini yaptıktan sonra bijonları çıkarın. 

7 – Yedek Lastiği Takın

Bu aşamada eski lastiği yerinden tamamen çıkarıyorsunuz. Çıkardığınız yere Yedek lastiği takın. Lastiğin yerine oturduğundan emin olup bijonları takın. Ve bijon anahtarı vasıtası ile iyice sıkın. Sıkma işlemi için bijon anahtarını bu defa saat yönünde döndüreceksiniz. 

8 – Krikoyu İndirin

Lastik değişimi tamam. Şimdi sorunsuz bir şekilde yavaşça krikoyu indirin. Dikkat edin arabanız dört tekerleğinin birden üstüne tam anlamıyla inmeli. Daha sonra bijonları yeni bir kontrolden geçirin. Bijonların yeterince sıkılmış olduğundan emin olun.  Artık işiniz bitti. Araç Lastik Değişimi işlemini başarı ile tamamladınız. Şimdi yeniden trafiğe çıkma vakti. 

 

İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon